21 Ara 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Bir Sufi Filozof: İbn Arabi

KÜLTÜR & SANAT
Typography

Ünü Zamanı ve Mekanı Aşmış Bir Sufi Filozof: İbn Arabi

İspanya’nın Murcia kentinde 1165 yılında doğdu. Tam adı Muhyiddin bin Muhammed bin Ali bin Muhemmed el Arabi’dir. Küçük yaştan itibaren iyi bir dini ve felsefi eğitim gördü. Hem doğu hem de batı filozoflarının eserlerini okuduğu bilinmektedir. İspanya’da (Endülüs Emevi Devleti) çeşitli kentlerde yaşadıktan sonra önce Hicaz’a, Mekke’ye sonra da Selçuklu Devleti’nin o zamanki başkenti olan Konya’ya seyahat etti. Selçuklu hükümdarı tarafından büyük saygı görüp akıl hocası olarak bellendi.

Felsefesi ve Eserleri

 

Kendisinin Sufizmin tohumlarını ektiğini söylemek yanlış olmaz. Varlığın birliği (Vahdet-i Vücud) düşüncesinin önemli savunucularından biridir. Ömrü boyunca yüzlerce eser yazmış olmasına karşın bir kısmı günümüze ulaşmış ve en az 118’inin kesin olarak ona ait olduğu tesbit edilmiştir. Varlık felsefesi ve metafizik alanında yazdığı eserlerin yanısıra şairliği ve kerametleri ile de tanınır. Arapça yazdığı eserleri Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca’ya çevrilmiştir. Üzerinde en çok tartışılan eserleri Fususul Hikem ve Fütuhatı Mekkiyye’dir. Fenâ Risâlesi, Marifet, Hikmet, Ruhul Kuds, Tâcur Resail ve Risaletül Envar gibi eserleri de bulunmaktadır. Kendisi Divanul Maarif adlı eserindeki “O zaman sözümün hem doğuya hem batıya ulaşacağını bildim” sözleriyle öngörüsünü ve yazdığı eserlerin hikmetinin nesillere ulaşacağını söylemiştir. Eserleri ve görüşleri Selçuklu ve Osmanlı tasavvuf düşüncesini derinden etkilemiştir.

Ölümü ve Günümüzdeki Mirası

İbn Arabi 1240 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da vefat etti. Kasiyun dağının eteğinde Salihiye’ye gömüldü. Kendisinden çok etkilenmiş olan Yavuz Sultan Selim Şam’ı fethettikten sonra 1516 senesinde İbn Arabi’ye bir türbe yaptırdı. İbn Arabi eserleri hala okunan, tartışılan tarihçiler, akademisyenler ve filozoflar tarafından incelenen bir bilgindir. 1985 yılında Oxford’da kurulan Muhyiddin Ibn Arabi Topluluğu, eserleri üzerine yapılan çalışmaların derlendiği ve senede iki defa yayınlandığı, yıllık sempozyumların düzenlendiği bir merkez oldu.

BİR MASAL DİYARI: MARDİN

Almanya Uyum Bakanı Widmann-Mauz: Müslüman düşmanl

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Almanya'da bir Türk'e şiddet uyguladığı öne sürüle

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE