22 Ara 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

TÜRK SİNEMASININ UNUTULMAZ FİLMLERİ

KÜLTÜR & SANAT
Typography

Pek çoğumuzun gençlik ve küçüklük anılarında yer alan, sobada pişen kestane ve çay eşliğinde ailece izlediğimiz ve şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş efsane Türk filmlerinden birkaçını hep beraber tekrar hatırlayalım istedik. Dostluğun, aile olmanın ve merhametin konu edinildiği bu filmler, usta oyuncularla dolu olmalarının yanı sıra esas gücünü başka sinemalardan yapılan adaptasyonlardan değil Türk sinemasına ait özgün ögeler barındırmasından alıyordu. Türkiye’de uzun bir süre her yaştan insanın hafızasına kazınan bu filmlere gelin tekrar göz atalım.

Hababam Sınıfı

Rıfat Ilgaz’ın ünlü eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı serisi,  Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, Tarık Akan, Halit Akçatepe gibi edebiyete uğurladığımız usta oyuncuları barındırıyor. Ertem Eğilmez tarafından 1975 yılında serinin ilk filmi çekildi ve bir anda popülerlik kazanmasıyla dönemin sinema gişesinde rekor kırdı ve 28 hafta vizyonda kaldı. Daha sonra birçok devam filmiyle birlikte 1981 yılında serinin son filmi Hababam Sınıfı Güle Güle ile kapanış yapıldı. Yıllar sonra modern bir adaptasyonu yapılmasa çalışıldıysa da serinin esas yıllarındaki başarı tekrar yakalanamadı.

Tosun Paşa

Yine yıldızlar geçidi olarak adlandırabileceğimiz bir başka eser olan Tosun Paşa, 1976 yılında Kartal Tibet yönetmenliğinde çekilen bir tarihi komedi filmiydi. Tellioğulları ve Seferoğulları adlı iki ailenin güldüren mücadelelerini anlatan filmde Kemal Sunal, Müjde Ar, Şener Şen, Adile Naşit ve Ayşen Gruda yer aldı. Filmin senaryosu başka pek çok ünlü yerli filme imza atan Yavuz Turgul tarafından yazıldı.

 

Neşeli Günler

Münir Özkul ve Adile Naşit ikilisini iki huysuz ve tatlı ihtiyar turşucu Kazım ve Saadet olarak izlediğimiz filmde, yıllar önce önemsiz bir konu yüzünden ayrılan çiftin ve çocuklarının bir araya geliş hikayesi anlatılıyor. Aile olmanın, iyi ve kötü halleriyle ne demek olduğunu, iniş çıkışlarına rağmen ne kadar kıymetli olduğunu gözler önüne seren filmin yönetmen koltuğunda Orhan Aksoy oturuyor.

Bizim Aile (1975)

Yine bir Münir Özkul - Adile Naşit efsanesi olan drama-komedi tarzındaki bu filmde ikinci evliliklerini yapan Yaşar Usta ile Melek Hanım'ın maceraları anlatılıyor. İkisinin de önceki evliliklerinden olan çocukları ilk başta bu duruma karşı çıksalar da birlikte yaşayacakları zorlukların üstesinden gelerek aile olmayı öğrenirler. Aile olmanın sadece kan bağıyla değil, birliktelik duygusundan geldiği mesajını veren filmde Yaşar Usta’nın fabrikatör Saim Bey ile yaptığı ilham verici konuşma uzun süre akıllardan çıkmamıştır.

 

Canım Kardeşim (1973)

İzleyenleri gözyaşlarına boğan, yüreklerde unutulmaz bir iz bırakan Canım Kardeşim, Türk sinemasının başyapıtları arasında gösterilir. Tarık Akan ve Halit Akçatepe’nin başrollerini paylaştığı ve Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini yaptığı film, diğer filmlerin aksine, mutlu son ile biten ve fakir kesime umut veren tarzda değil, tam tersine toplumsal bir eleştiriyle kendini gösterir.

Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

Türk milletinin şanlı tarihinin dönüm noktası: 30

Berlin'de iki Türk kadına ırkçı saldırı

13 yaşındaki Türk piyanist birincilik ödülü kazand