22 Eki 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Kanserin bilinmeyen ilaci

SAĞLIK
Typography

    Melatonin- Uyku Hormonumuzlandscape-1844231_1280.png

        Uyku ile alakalı konularda bu hormona bir çok kez rastlamışızdır. Epifiz tarafından salgılanan bir hormondur melatonin. Epifizimiz konum olarak Diencephalon´da yer almaktadır ve melatonini salgılama ve üretme konusunda önemli bir yere sahiptir.

Ele aldığımız hormon, özellikle sirkadiyen ritim açısından değerlidir. Kısacası, vücudumuzun ürettiği ve salgıladığı melatonin gündüz-gece değişikliği açısından bizler için vazgeçilmezler arasında yer alır. Gözümüzde bulunan özel hücreler sayesinde algılanan gün ışığı belirli istasyonlar tarafından şalter gibi diğer konumlara iletildikten sonra (mesela Ncl. Suprachiasmaticus) sonunda epifize ulaşır. Bu hücreler algıladığı ışığı veya algılayamadığı ışığı bir bilgi şeklinde epifize iletir. En önemlisi, algılanan ışık melatonin üretimini engeller.

Özellikle vücudumuz tarafından geceleri üretilip salgılanan bu hormon, önemli bir antioksidan olarak da adlandırılabilir. Antioksidanın anlamı, organizmamızda bulunan radikalleri yok etmesidir. Reaktif olan bu radikaller hücrelere hasar vermektedir.

Epifizimiz tarafından salgılanan Melatonin gece yarısı saat 2-3 arası maksimuma ulaşır. Gençlerde üretim ve salgılama yaşlılara göre iki üç kat daha fazladır. Bu konu ile alakalı uzmanlar, vardiyalı işcilerin üstündeki etkiyi tartışmaktadır. Melatoninin azalması sonuç olarak uyku rahatsızlığına yol açabilir ve özellikle son dönemlerde kanser araştırmasında da önemli yere sahiptir.