BURSA - Sinan Balcıkoca
Orta Asya'dan göç eden Yörüklerin, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde elde dokudukları 2 bin 300 yıllık geçmişe sahip dünyaca ünlü Yağcıbedir halısı, son yıllarda tarihi dönem dizilerindeki mekanların dekorasyonunda kullanılmasının ardından yoğun ilgi görüyor.
Çeyizlere konulan, dokuma tekniği anneden kıza geçen Yağcıbedir halısı, Yörüklerin örf ve adetlerini yansıtan bir sanat eseri niteliğini taşıyor.
Yüzde yüz koyun yününden yapılan ve doğallığıyla ön plana çıkan halılar, bir santimetrekaresinde barındırdığı 35 ilmekle uzun yıllar sağlamlığını koruyabiliyor.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde üretilen Yağcıbedir halısına ilgi, özellikle son yıllarda tarihi dönem dizilerindeki mekanlarda dekoratif ürün olarak kullanıldıkça daha da arttı.
Bursa'daki bir etkinlikte halıları sergileyen Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Yağcıbedir halısının, üzerindeki motiflerine göre farklı anlamlar taşıdığını vurgulayarak, "Her bir deseninde bir hikaye gizli. Kullanıldığı ortamda adeta bir tablo gibi duruyor. Ortama otantik bir hava katıyor." dedi.
Yağcıbedir halılarının dünyanın birçok ülkesinden talep gördüğüne işaret eden Yavaş, şunları kaydetti:
"Yağcıbedir halıları son yıllarda özellikle tarih dizilerinde karşımıza çıkıyor. Lacivert ve kırmızı renkli halı kendini belli ediyor. Ortama renk ve zenginlik katıyor. Yağcıbedir halılarını dizilerde görmek bizi gururlandırıyor. İnsanlar belki Sındırgı adını bilmiyor ama Yağcıbedir halısının ne anlama geldiğini, ne olduğunu iyi biliyorlar. İnsanlar bu güzelliği dizilerde görüyor."
Yavaş, dizi yapımcılarının Yağcıbedir halılarını İstanbul'daki halıcılardan ve Sındırgı'dan tedarik ettiğini söyledi.
Tarih dizileri 'Yağcıbedir halısı'na ilgiyi artırdı
Tools
Typography
- Font Size
- Default
- Reading Mode