Katalonya Özerk Yönetimi, tek taraflı bağımsızlık ilan ederken, İspanya merkezi hükümeti bölgeye doğrudan müdahale kararı alarak, Katalan yönetimini feshetti.
Ülkede ayrılıkçı liderler hakkında, "ayaklanma" suçlamasıyla soruşturma başlatılırken, yasal temelden yoksun bağımsızlık ilanını, sadece merkezi hükümet değil hiçbir ülke tanımadı.
Bağımsızlığı çıkmaza giren Katalonya, bu girişimiyle sadece İspanya değil, Avrupa'da etkisi yıllarca sürecek siyasi bir krizin de fitilini ateşledi.
İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu, 1 Ekim'de yapılan gayri meşru referandum çerçevesinde bağımsızlık ilan etti.
İktidardaki "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu teklif, gizli oylamada, 10'a karşı 70 "evet"le kabul edildi.
Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosunda yapılan gizli oylama sonucu alınan tek taraflı bağımsızlık kararının ardından parlamentoda bulunan bağımsızlık yanlısı milletvekilleri, sevinç yaşadı.Yol haritası çizildi
Teklifte ayrıca Avrupa Birliği'nden (AB), "İspanya'nın yurttaş ve siyasi hakları ihlaline son vermek için müdahale etmesi" çağrısında bulunulurken, "bağımsız Katalan hükümetinden" pasaport ve kimlik belgelerinin oluşturulması için gerekli kararnameleri yayımlanması isteniyor.
Metinde, İspanya Krallığı hükümeti ile çifte uyrukluk antlaşması yapılması, vergi kanunlarının çıkarılması, merkezi hükümetin 26 bin memurunun Katalonya'ya entegre edilmesi, Merkez Bankası kurulması, Madrid hükümetiyle kamu borçları konusunda müzakerelere başlanması da yer alıyor.
Teklifte son olarak, Anayasanın yazılması için kurucular meclisi üyelerinin seçileceği belirtiliyor.
AA
Muhabir: Hasan Esen, Şenhan Bolelli
Katalonya'nın bağımsızlığı çıkmaza girdi
Tools
Typography
- Font Size
- Default
- Reading Mode