11 Ara 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Stuttgart Başkonsolosu Sayın Mehmet Erkan Öner ile Söyleşi

BADEN-WÜRTTEMBERG
Typography

BW-Journal ekibi olarak geçtiğimiz ay Stuttgart Başkonsolosu Sayın Mehmet Erkan Öner ile makamında oldukça keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İlham verici sohbeti ve misafirperverliği için başkonsolosumuza çok teşekkür ediyoruz.

 

1) Öncelikle özgeçmişinizden kısaca bahsedebilir misiniz? Nerede doğdunuz, çocukluğunuz nerede geçti?

 

Sizlere öncelikle Başkonsolosluğumuza yaptığınız ziyaretten ötürü teşekkür ediyorum. Mersin'de doğdum. Babamın memuriyeti nedeniyle ülkemizin farklı ilçelerinde ve şehirlerinde büyüdüm. Okul ve arkadaş ortamını değiştirmek zor olsa da, bu vesileyle Anadolumuzun çeşitliliğini ve güzelliklerini yerinde görme ve yaşama imkanım oldu.

2) Üniversite eğitiminizi nerede aldınız?

İstanbul'da Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü mezunuyum.

3) Başkonsolosluk yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz? Başkonsolos olmadan ve yurtdışı görevlerine atanmadan önce ne tür görevlerde bulundunuz?

 

2001 yılında üniversite mezuniyetimin hemen ardından sınavlarında başarılı olduğum  Dışişleri Bakanlığımızdaki kariyerime başladım. Üniversite yıllarımda idealim olarak gördüğüm Dışişleri Bakanlığı'nda, ayrıca özel sektörde staj tecrübelerim oldu. Başkonsolos olarak yurtdışına atanmadan önce hariciyemizin merkez teşkilatında ve yurtdışı temsilciliklerimizde farklı kademelerde görevler üstlendim. Son olarak Dışişleri Bakanlığı'nda Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü'nde Daire Başkanı'ydım.

4) Bundan önce Türkiye'de ve Avrupa'nın birçok yerinde önemli görevler üstlendiniz. Bu bölgelerden sonra Almanya'nın bu bölgesindeki atmosfer özellikle buradaki vatandaşlarımız ve faaliyetleri açısından nasıl bir izlenim uyandırdı? Nasıl farklılıklarla karşılaştınız?

 

Görev yaptığımız Baden-Württemberg Eyaleti, dünya çapında büyük sanayi kuruluşlarının merkezi olan ve Almanya'nın dış ticaretine bilhassa ihracat girdisiyle ciddi katkı sağlayan bir bölge. Bu refah düzeyine ulaşılmasında bugüne kadar gerek işçi/çalışan konumunda, gerek işveren konumunda yoğun emek sarf eden Türk toplumunun alın terinin büyük katkısı bulunmaktadır. Başkonsolosluğumuz, görev bölgesi itibariyle yurtdışında sayıca en geniş Türk toplumuna hitap eden Temsilciliklerimizin en başlarında geliyor. Bölgemizde Türk toplumu da oldukça renkli. Her alanda başarılı, örnek  şahsiyetlerimiz mevcut. Daha fazla sayıda insanımızın, günlük iş koşturmacasının dışında, yaşadıkları şehirlerde özellikle sivil toplum çalışmalarına ve yaşamın her alanına daha gönüllü şekilde dahil olmalarını, bunları yaparken birlik beraberlik içerisinde olmaya özen göstermelerini toplumumuzun daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için gerekli görüyorum. Diğer yandan, görevli olduğumuz bölgenin, sanayi ve ticaret bakımından Almanya içindeki motor rolü ve Avrupa'daki merkezi konumu gerçekten de farklılık yaratıyor. Bu bakımdan, bazı güçlüklere rağmen, Stuttgart ve geniş bölgesinde artık daha iyi yetişen, dinamik ve kendini geliştirmeye özen gösteren gençlerimizin önünün açık olduğunu düşünüyorum.

5) Hepimizin bildiği gibi Almanya'da çok sayıda Türk vatandaşı veya Türk kökenli Alman vatandaşı var. Geçtiğimiz 10-20 yılda buradaki göçmen vatandaşlarımızın eğitim alanında ve çeşitli meslek alanlarında gelişim gösterdiğini düşünüyor musunuz? Sizce buradaki nüfusta bu yönde önemli gelişmeler oldu mu?

Bugüne kadar bu alanlarda elbette sevindirici gelişmeler oldu. Ancak, mevcut rekabetçi şartları da göz önünde bulundurduğumuzda, toplumumuz sürekli daha da iyi noktalarda olmayı hedeflemeli. Bu vesileyle, kendisi zor şartlar altında olsa da, çocuklarını büyüten, hele hele eğitimlerine imkanları dahilinde ihtimam gösteren birinci nesle şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Burada eğitim çağındaki Türk çocuklarımızın ve iş hayatlarına yeni başlayan gençlerimizin, birinci neslin çalışkanlığını, güçlü değerlerini ve dayanışma anlayışını özümsemeleri durumunda, sahip oldukları yeni imkanlarıyla, çok başarılı olabileceklerine yürekten inanıyorum.  

6) Bildiğimiz kadarıyla konsolosluğun Türkçe eğitim, okul sonrası eğitim gibi konularda düzenlediği etkinlikler, dersler ve atölyeler mevcut. Bu tür projelerden beklentiniz nedir, katılım nasıl? Genel olarak eğitim ve diğer alanlarda planlanan yeni projeleriniz varsa, bunlardan bahsedebilirsiniz seviniriz.

 

Başkonsolosluğumuzun, Eğitim Ataşeliğimiz eşgüdümümde görev bölgemizde farklı şehirlerde Türkçe anadil eğitimi, Baden-Württemberg'teki eğitim sisteminde başarı yolları, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar, aile içi iletişim, gençlerin sağlıklı gelişimi önünde engel teşkil eden bağımlılıklardan kurtulma yolları vb. çok çeşitli konularda düzenlediği çalışmalar oluyor. Bizler, bu faaliyetlerin bölgede Türk okul aile birlikleri ve diğer STK'lar/derneklerle işbirliği halinde düzenlenmesine önem veriyoruz. Beğeni toplandığına ve faydalı olduğuna dair geri dönüşler aldığımız bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları, bölgede toplumumuz arasında tanışıklıkları, ayrıca birlik ve beraberliği de güçlendiriyor.  Türk kökenli insanlarımızca kurulan STK'ların keza başarılı çalışmaları oluyor. Okul başarısını arttırıcı şekilde okul sonrası takviye dersler, ayrıca yetenek geliştirici ve aynı zamanda çocukları rahatlatıcı kurslar konusunda özellikle düzgün çalışan, toplumun güvenini kazanabilen STK'ların daha da güçlenmesini ve çalışmalarını genişleterek sürdürmesini önemli görüyoruz. İleride eğiticilerin eğitimi, profesyonel iş yapma kabiliyetinin geliştirilmesi bakımından bazı çalışmalar, ayrıca akademisyenler arasında buluşmalar, meslek eğitimi ve doğru meslek seçimi gibi konularda da programlar düzenlenmesini öngörüyoruz.

7) Okuyucularımız ve takipçilerimiz konsolosluğun projelerinden ve etkinliklerinden en iyi şekilde nasıl haberdar olabilirler?

Okuyucularınız ve bilhassa gençler arasında sosyal medya kullanımı yaygın. Biz de sosyal medyayı kullanıyoruz. "Facebook" ve "twitter" üzerinden T.C. Stuttgart Başkonsolosluğu resmi hesabını takip ederlerse seviniriz. Sağlıklı bir iletişime ve geri dönüşlere çok önem veriyorum.   

8) BW Journal okurlarından birçoğu da üniversite öğrencisi. Yüksek öğrenim görüp başarılı olmuş ve çok kıymetli bir pozisyona atanmış biri olarak genç okurlarımıza verebileceğiniz bir tavsiye var mı?

Öncelikle eğitim hayatlarında tüm arkadaşlarımıza içten başarılar diliyorum. İnsanın mümkünse sevebileceği bir işi tercih etmesinin, yaşama dair ilgi ve yeteneklerini doğru tartmasının ilk etapta önemli olduğunu düşünüyorum. Sonrasında yapılan her işe sadık bir biçimde dört elle sarılmak, iş ne olursa olsun kerhen değil de kendini vererek gönüllü bir şekilde çalışmak kişinin elinde olan bir durum. İş hayatına bu şekilde yaklaşılırsa, hem yapılan işe artı değer katılabileceğine, hem de kişinin iç dünyasında ve çevresiyle ilişkilerinde daha mutlu olabileceğine inanıyorum. Ayrıca, meslek boyutunun dışında insanın hayat boyu sürdüreceği ilgilerinin olmasının, mutlaka yeni şeyler öğrenmeye açık ve meraklı olmasının çok değerli olduğunu düşünüyorum.  

Merkel: Türkiye ile sürekli konuşacağız

Fortuna Düsseldorf Kenan Karaman ve Kaan Ayhan ile

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Alman mevkidaşı Maas il

Trump ile Kim 'silahsızlandırılmış bölge'de görüşt

'Almanya enerjide Türkiye ile iş birliği yapmak is